Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Poe, Edgar Allan - Havran, Jáma a kyvadlo

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Edgar Allan Poe - Havran, Jáma a kyvadlo

Slavný představitel literatury hrůzy, Edgar Allan Poe, americký básník, povídkář, spisovatel, novinář a kritik žil v letech 1809 – 1849. Vyrůstal s otčímem a už v raném věku měl odpor k disciplině a řádu, a nejspíš proto nevydržel na vojenské akademii. Po vyloučení se začal živit psaním. Roku 1845 vydal svou nejslavnější báseň – Havran. O dva roky později mu zemřela mladá milovaná manželka a to byl začátek jeho konce. Ocitl se ve velké duševní krizi a propadl alkoholu. Roku 1849 zemřel na následky hospodské rvačky v Baltimoru. V jeho dílech převažuje motiv hrůzy, hororu, strachu. Původcem strachu nejsou nadpřirozené prvky, ale lidská zloba a chování. Jako první vytvořil postavu detektiva (Dupin), který řeší případ logickým myšlením, a který byl později předlohou pro vytvoření postavy slavného Sherlocka Holmese.

HAVRAN
Baladická, ponurá, tajemná báseň autora proslavila. Podle Poea vznikla nejprve rozumovou úvahou, kdy si nejdříve stanovil konečný efekt a poté konstruoval děj. Výrazným prvkem je stále se opakující refrén „víckrát ne“, který stupňuje pocit hrůzy a zvýrazňuje beznadějnost z konečnosti lidského života.
Samotný příběh je jednoduchý: jedné noci navštíví osamoceného básníka tajemný host. Poe původně doufá, že je to jeho milovaná Lenora. Bohužel hostem je havran, který přiletěl prorokovat ponuré myšlenky a rozsudky. Nejprve působí skoro až komickým dojmem, ale refrén „víckrát ne“ stupňuje strach z jeho projevu a proroctví. Zdůrazňuje mu, že už nikdy se nesetká se svou láskou, že smrt pro něj nebude vysvobozením a že jeho život se velmi rychle krátí.

JÁMA A KYVADLO
Hlavní postavou velmi krátké povídky je sám vypravěč. Popisuje psychické i fyzické pocity člověka neprávem odsouzeného na smrt, který čeká v zatemněné cele smrti. Když se mu povede o vlásek uniknout jámě uprostřed kobky, čeká ho jiné psychické mučení. Nad jeho pevně přivázaným tělem se houpe kyvadlo, které sestupuje stále niž a níž velmi pomalu ale jistě. Po dlouhé době trýznění nakonec těsně unikne díky vychytralému nápadu. To však stále není jeho vysvobození. To přijde až tehdy, když ho francouzský generál na poslední chvíli zachrání před pádem do jámy.

Poe některé povídky uvádí latinskými nebo francouzskými citáty. Ve všech je původcem strachu sám hlavní představitel, jeho chování a myšlenkové pochody. V některých se objevují vraždy, jiné jsou detektivním případem.
Povídky se mi líbily – většina z nich je psaná srozumitelně, jsou velmi krátké a čtivé. V každé z nich je cosi tajemného, záhadného, často až morbidního a hrůzného. Autor je uměl napsat tak, že jsem se mohla vžít do myšlení vraha, šílence nebo psychicky týraného člověka.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT